Impala

Impala Impala (aepyceros melampus) är en av ett antal antiloper som lever på den afrikanska savannen och finns i Kenya, Zimbabwe, Uganda, Zambia, Botswana, södra Angola till norra Sydafrika. Impalas är en av de mer dominerande arterna av antilop på många afrikanska savannor.

de har förmågan att anpassa sig till olika miljöer i savannerna, bete i vissa områden och bli webbläsare i andra. Manliga Impalas är kända som’ baggar ’och kvinnor som’tackor’. Det finns 6 underarter av Impala.

Impala beskrivning

impalor är smidiga, jämna hovdjur. Både manliga och kvinnliga impalor har samma färg med en röd/brun päls, vita magar, haka och svans och öron med svart spets. De har en karakteristisk ’ M ’ märkning på sina ryggar. Liksom många andra antiloper har manliga impalor långa, spetsiga spiralhorn som kan mäta 90 centimeter i längd. Kvinnliga impalor har inga horn.

män Impalas mäter 1,1 – 1,5 meter (3,5-5 fot) i längd, kvinnor är något kortare. Hanar väger 60-65 kg (132-143 pund) och står cirka 91 centimeter vid axeln. Kvinnor väger något mindre vid 40 – 45 kg (88 – 99 pund) och står 86 centimeter vid axeln. Impalas har mörka och ljusa ringar runt ögonen. De har en svartfärgad, vertikal rand på varje sida av svansen. Impalas har smala, graciösa lemmar med doftkörtlar på ryggen på anklarna.

Impala Habitat

Impalas föredragna livsmiljöer är savannor, öppna skogar och gräsmarker ofta nära en vattenkälla.

Impala Diet

Impalas är både grazers och webbläsare och matar på gräs, frukter, löv från buskar och träd, skott och fröpoder. Impalas är aktiva både dag och natt och är beroende av vatten.

Impala beteende

När förhållandena är hårda under den torra säsongen samlas Impalas i blandade besättningar som kan räkna i så många som 100-200 individer för att söka efter mat. Under den mer rikliga våta säsongen kommer män och kvinnor att separera i olika besättningar. Hanar kommer då att tävla om dominans över territorier. Framgångsrika män markerar sina nya territorier med urin och avföring. När de väl har etablerat territoriet, manliga Impalas kommer sedan att locka kvinnorna in där med tunga blinkande skärmar. Dessa signaler har en effekt av att kvinnorna grupperas när de passerar genom att visa män. Icke-bosatta män flyr eller blinkar sina egna tungor i trots.

Impalas är mycket snabba och smidiga varelser som kan hoppa högt i luften som utför skärmar som kallas ’pronking’ och clearinghöjder större än 3 meter (10 fot) höga. När skrämd börjar en hel besättning pronk för att förvirra sina rovdjur. Vid tillfällen då pronking inte är effektiv kommer Impalas att fly in i tät vegetation för att förhindra att de attackeras. Impalas byts upp av lejon, geparder, leoparder, hyener och vilda hundar. De kan till och med attackeras av nilkrokodiler när de är nära vatten.

Impala reproduktion

Impala avelsäsong (även känd som spårningsperioden) inträffar i slutet av den våta säsongen runt maj. Häcksäsongen varar cirka 3 veckor. Manliga Impalas ringa en’ raspig ’ samtal under häckningssäsongen. Efter en graviditetsperiod på 7 månader föds en enda fawn. Honan föder på en isolerad plats bort från besättningen. Honan kan fördröja födelsen med en extra månad om förhållandena är hårda. Fawnen kommer att förbli isolerad i några veckor medan mamman återvänder dagligen för att sköta den. Fawns avvänjas vid 4-6 månader. De går med i en plantskola tills de är gamla nog att gå med i den vuxna besättningen. Mogna män kommer att tvingas ut ur besättningen och kommer att gå med i ungkarlgrupper.

Impalas når sexuell mognad vid ett års ålder. Livslängden för en Impala är upp till 15 år i naturen.

Impala bevarandestatus

Impalas klassificeras som ’låg Risk’ och är bevarandeberoende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *