Impala

Impala Impala (aepyceros melampus) este unul dintre un număr de antilope care trăiesc pe savana africană și se găsesc în Kenya, Zimbabwe, Uganda, Zambia, Botswana, Angola de sud la Nordul Africii de Sud. Impalele sunt una dintre speciile mai dominante de antilope din multe savane africane.

au capacitatea de a se adapta la diferite medii ale savanelor, pășunând în unele zone și devenind browsere în altele. Masculii Impala sunt cunoscuți ca berbeci, iar femelele ca oi. Există 6 sub-specii de Impala.

Impala descriere

Impalele sunt ungulate agile, uniforme. Atât Impalele masculine, cât și cele feminine au o culoare similară, cu o haină roșiatică/maro, burtă albă, bărbie și coadă și urechi cu vârf negru. Au un marcaj caracteristic ‘ M ‘ pe spatele lor. La fel ca multe alte antilope, Impalele masculine au coarne lungi, ascuțite, spiralate, care pot măsura 90 de centimetri în lungime. Impalele feminine nu au coarne.

masculii Impalas măsoară 1,1 – 1,5 metri (3,5 – 5 picioare) în lungime, femelele sunt puțin mai scurte. Masculii cântăresc 60 – 65 kilograme (132-143 kilograme) și stau în jur de 91 de centimetri la umăr. Femelele cântăresc puțin mai puțin la 40 – 45 kilograme (88 – 99 kilograme) și stau 86 centimetri la umăr. Impalele au inele întunecate și luminoase în jurul ochilor. Au o dungă verticală de culoare neagră pe fiecare parte a cozii. Impalele au membre subțiri, grațioase, cu glande parfumate pe spatele gleznelor.

Habitat Impala

habitatele preferate de impale sunt savanele, pădurile deschise și pajiștile adesea lângă o sursă de apă.

dieta Impala

Impalele sunt atât pășuni, cât și browsere și se hrănesc cu iarbă, fructe, frunze din tufișuri și copaci, lăstari și semințe. Impalele sunt active atât ziua, cât și noaptea și depind de apă.

comportament Impala

când condițiile sunt dure în sezonul uscat, Impalele se reunesc în turme mixte care pot număra până la 100 – 200 de indivizi pentru a căuta hrană. În timpul sezonului umed mai abundent, masculii și femelele se vor separa în turme diferite. Bărbații vor concura apoi pentru dominația asupra teritoriilor. Bărbații de succes își marchează noile teritorii cu urina și fecalele. Odată ce au stabilit teritoriul, Impalele masculine vor atrage apoi femelele acolo cu afișaje care clipesc limba. Aceste semnale au ca efect gruparea femelelor pe măsură ce trec prin afișarea masculilor. Bărbații nerezidenți fug sau își aprind propriile limbi în sfidare.

Impalas sunt creaturi foarte rapide și agile capabile să sară în aer cu afișaje numite pronking și înălțimi de compensare mai mari de 3 metri (10 picioare) înălțime. Când este surprins, o turmă întreagă va începe să se pronunțe pentru a-și confunda prădătorii. În ocaziile în care pronkingul nu este eficient, Impala va fugi în vegetație densă pentru a preveni atacul. Impalele sunt prădate de lei, ghepardi, leoparzi, hiene și câini sălbatici. Ele pot fi chiar atacate de crocodilii Nilului când sunt aproape de apă.

reproducerea Impala

sezonul de reproducere Impala (cunoscut și sub numele de perioada de rutină) are loc la sfârșitul sezonului umed în jurul lunii mai. Sezonul de reproducere durează aproximativ 3 săptămâni. Masculii Impalas fac un apel’ răgușit ‘ în timpul sezonului de reproducere. După o perioadă de gestație de 7 luni se naște un singur pui. Femela naște într-un loc izolat, departe de turmă. Femela este capabilă să întârzie nașterea cu o lună suplimentară dacă condițiile sunt dure. Puiul va rămâne izolat timp de câteva săptămâni, în timp ce mama se întoarce zilnic pentru a-l alăpta. Fawns sunt înțărcați la 4-6 luni. Se alătură unui grup de creșă până când sunt suficient de mari pentru a se alătura turmei adulte. Masculii maturi vor fi forțați să iasă din turmă și vor pleca să se alăture grupurilor de burlaci.

Impalele ating maturitatea sexuală la vârsta de un an. Durata de viață a unui Impala este de până la 15 ani în sălbăticie.

starea de conservare a Impalei

Impalele sunt clasificate ca ‘risc scăzut’ și depind de conservare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *