Impala

Impala Impala (aepyceros melampus) jest jednym z wielu antylop, które żyją na afrykańskiej sawannie i znajdują się w Kenii, Zimbabwe, Ugandzie, Zambii, Botswanie, Południowej Angoli do północnej Afryki Południowej. Impale są jednym z bardziej dominujących gatunków antylop na wielu afrykańskich sawannach.

mają zdolność adaptacji do różnych środowisk sawanny, wypasania się w niektórych obszarach i stawania się przeglądarkami w innych. Męskie Impale są znane jako „barany” i samice jako „owce”. Wyróżnia się 6 podgatunków Impala.

opis Impala

Impale są zwinnymi, parzystokopytnymi zwierzętami kopytnymi. Zarówno samiec, jak i samica mają podobną barwę z czerwonawo-brązową sierścią, białymi brzuchami, podbródkiem i ogonem oraz czarnymi końcówkami uszu. Mają charakterystyczne oznaczenie ” M ” na tylnych łapach. Podobnie jak wiele innych antylop, samce mają długie, spiralne rogi, które mogą mierzyć 90 centymetrów długości. Samice nie mają rogów.

samce mierzą 1,1-1,5 metra długości, samice są nieco krótsze. Mężczyźni ważą 60-65 kilogramów (132-143 funty) i stoją około 91 centymetrów przy ramieniu. Samice ważą nieco mniej przy wadze 40-45 kilogramów (88-99 funtów) i stoją 86 centymetrów przy ramieniu. Impale mają ciemne i jasne pierścienie wokół oczu. Mają czarne, pionowe paski z każdej strony ogona. Impale mają smukłe, pełne wdzięku kończyny z gruczołami zapachowymi na grzbietach kostek.

Impala Habitat

preferowanymi siedliskami impali są sawanny, otwarte lasy i łąki często w pobliżu źródła wody.

dieta Impala

Impale to zarówno pasożyty, jak i żywiące się trawami, owocami, liśćmi z krzewów i drzew, pędami i nasionami. Impale są aktywne zarówno w dzień, jak i w nocy i zależą od wody.

zachowanie impali

gdy warunki są trudne w porze suchej, Impale łączą się w mieszane stada, które mogą liczyć nawet 100-200 osobników w poszukiwaniu pożywienia. Podczas obfitej pory deszczowej samce i samice rozdzielają się w różne stada. Samce będą wówczas rywalizować o dominację nad terytoriami. Udane samce zaznaczają swoje nowe terytoria moczem i kałem. Po ustaleniu terytorium samce Palm zwabiają tam samice migającymi językami. Sygnały te mają wpływ na to, że samice grupują się razem, gdy przechodzą przez samce. Nierezydenci mężczyźni uciekają lub migają własnymi językami na przekór.

Impale są bardzo szybkimi i zwinnymi stworzeniami zdolnymi do skakania wysoko w powietrzu wykonując pokazy zwane „pronkingiem” i czyszcząc wysokości większe niż 3 metry (10 stóp). Po zaskoczeniu całe stado zacznie się pronk, aby zmylić drapieżniki. W sytuacjach, gdy pronking nie jest skuteczny, Impale uciekają w gęstą roślinność, aby zapobiec atakowi. Impale żerują na nich lwy, gepardy, lamparty, hieny i dzikie psy. Mogą być nawet atakowane przez krokodyle nilowe w pobliżu wody.

rozmnażanie impali

okres lęgowy impali (znany również jako okres rykowiska) Występuje pod koniec pory deszczowej około maja. Sezon lęgowy trwa około 3 tygodni. Samce w okresie lęgowym wykonują okrzyk „raspy”. Po 7 miesiącach ciąży rodzi się pojedyncza płowa. Samica rodzi w odosobnionym miejscu z dala od stada. Samica jest w stanie opóźnić poród o dodatkowy miesiąc, jeśli warunki są trudne. Jelonek pozostanie odizolowany przez kilka tygodni, podczas gdy matka wraca codziennie, aby go pielęgnować. Fawns odsadza się od 4-6 miesięcy. Dołączają do grupy przedszkolnej, dopóki nie osiągną wieku wystarczającego do dołączenia do dorosłego stada. Dojrzałe samce zostaną zmuszone do opuszczenia stada i pójdą do grup kawalerskich.

Impale osiągają dojrzałość płciową w jednym roku życia. Długość życia impali wynosi do 15 lat na wolności.

stan ochrony impali

Impale są klasyfikowane jako „niskie ryzyko” i są zależne od ochrony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *