Impala

Impala az Impala (Aepyceros melampus) az afrikai szavannán élő Antilopok egyike, amelyek Kenyában, Zimbabwéban, Ugandában, Zambiában, Botswanában, Dél-Angola Észak-Dél-Afrikában találhatók. Az impalák az egyik domináns antilopfaj sok afrikai szavannán.

képesek alkalmazkodni a szavannák különböző környezeteihez, egyes területeken legelésznek, másokban böngészővé válnak. A hím Impalákat “kosok”, a nőstényeket “anyajuhok” néven ismerik. Az Impala 6 alfaját tartalmazza.

Impala Description

az impalák mozgékony, páros lábú patások. Mind a hím, mind a nőstény Impalák színe hasonló, vörösesbarna kabáttal, fehér hassal, állal és farokkal, valamint fekete fülekkel. Jellemző ” M ” jelzéssel rendelkeznek a hátukon. Mint sok más antilop, a hím Impaláknak is hosszú, hegyes, spirális szarvuk vannak, amelyek hossza 90 centiméter. A női Impaláknak nincs szarva.

az Impalas hímek hossza 1,1 – 1,5 méter (3,5-5 láb), a nőstények valamivel rövidebbek. A hímek súlya 60-65 kilogramm (132-143 Font), válluk körülbelül 91 centiméter. A nőstények súlya valamivel kisebb, mint 40-45 kilogramm (88-99 font), és 86 centiméter a vállukon. Az impaláknak sötét és világos gyűrűjük van a szemük körül. Farkuk mindkét oldalán fekete színű, függőleges csík húzódik. Az impaláknak karcsú, kecses végtagjaik vannak, illatmirigyekkel a bokájuk hátán.

Impala Habitat

az impalák kedvelt élőhelyei a szavannák, a nyílt erdők és a gyakran vízforráshoz közeli gyepek.

Impala Diet

az impalák mind legelők, mind legelők, és fűvel, gyümölcsökkel, bokrokból és fákból, hajtásokból és magvakból táplálkoznak. Az impalák éjjel-nappal aktívak, a víztől függenek.

Impala viselkedés

amikor a száraz évszakban a körülmények kemények, az impalák vegyes állományokban gyűlnek össze, amelyek akár 100-200 egyedet is képesek élelmet keresni. A bőségesebb nedves időszakban a hímek és a nőstények különböző csordákra oszlanak. A férfiak ezután versenyeznek a területek feletti dominanciáért. A sikeres hímek vizelettel és széklettel jelölik meg új területeiket. Miután létrehozták a területet, a hím Impalák nyelv villogó kijelzőkkel csábítják a nőstényeket. Ezek a jelek hatással vannak arra, hogy a nőstények együtt csoportosuljanak, amikor áthaladnak a hímek megjelenítésén. A nem rezidens hímek dacolva menekülnek vagy villognak a saját nyelvükön.

az impalák nagyon gyors és mozgékony lények, amelyek képesek magasba ugrani a levegőben, és a 3 méternél (10 láb) magasabbakat “pronking” – nak nevezik. Amikor megdöbbent, egy egész állomány elkezd pronkálni, hogy megzavarja a ragadozókat. Azokban az esetekben, amikor a pronking nem hatékony, az Impalas sűrű növényzetbe menekül, hogy megakadályozza a támadást. Az impalákat oroszlánok, gepárdok, leopárdok, hiénák és vadkutyák őrzik. Még a nílusi krokodilok is megtámadhatják őket, ha víz közelében vannak.

Impala Reproduction

Impala tenyészidőszak (más néven rutting periódus) a nedves évszak végén, május körül fordul elő. A tenyészidőszak körülbelül 3 hétig tart. Hím Impalas, hogy egy “raspy” hívás tenyészidőszak alatt. 7 hónapos vemhességi időszak után egyetlen fawn születik. A nőstény egy elszigetelt helyen szül, távol az állománytól. A nőstény egy hónappal késleltetheti a születést, ha a körülmények kemények. A fawn néhány hétig elszigetelten marad, míg az anya naponta visszatér, hogy ápolja. Fawns elválasztott 4-6 hónap. Csatlakoznak egy óvodai csoporthoz, amíg elég idősek ahhoz, hogy csatlakozzanak a felnőtt állományhoz. Az érett hímeket ki fogják kényszeríteni a csordából, és elindulnak, hogy csatlakozzanak az agglegénycsoportokhoz.

az Impalas egy éves korban éri el a szexuális érettséget. Az Impala élettartama legfeljebb 15 év a vadonban.

Impala Conservation Status

az Impalákat “alacsony kockázatú” kategóriába sorolják, és természetvédelmi szempontból függőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük