Impala

Impala Impala (Aepyceros melampus) on yksi monista antiloopeista, jotka elävät Afrikan savanneilla ja joita tavataan Keniassa, Zimbabwessa, Ugandassa, Sambiassa, Botswanassa, Etelä-Angolasta Etelä-Afrikan pohjoisosiin. Impalat ovat yksi hallitsevimmista antilooppilajeista monilla Afrikan savanneilla.

niillä on kyky sopeutua savannien erilaisiin ympäristöihin, laiduntaen joillakin alueilla ja muuttuen toisilla selaimiksi. Koiraita Impaloita kutsutaan ”pässeiksi” ja naaraita ”uuhiksi”. Impaloista tunnetaan 6 alalajia.

Impala Description

Impalat ovat ketteriä, parivartisia sorkka-ja kavioeläimiä. Sekä koiras-että naaraspuoliset Impalat ovat väriltään samannäköisiä ja niillä on punaruskea Turkki, valkoinen vatsa, leuka ja häntä sekä mustakärkiset korvat. Niiden takaosissa on tunnusomainen ” M ” – merkintä. Monien muiden antilooppien tavoin Impala-uroksilla on pitkät, teräväkärkiset, kierteiset sarvet, joiden pituus voi olla 90 senttimetriä. Naaraspuolisilla Impaloilla ei ole sarvia.

urosten Impalat ovat pituudeltaan 1,1 – 1,5 metriä, naaraat ovat hieman lyhyempiä. Urokset painavat 60-65 kilogrammaa (132-143 paunaa) ja seisovat noin 91 senttimetriä hartioiden kohdalla. Naaraat painavat hieman vähemmän 40-45 kilogrammaa (88-99 paunaa) ja ovat 86 senttimetriä olkapäällä. Impaloilla on tummat ja vaaleat renkaat silmien ympärillä. Pyrstön kummallakin puolella on musta, pystyjuova. Impaloilla on hoikat, sirot raajat, joiden nilkkojen selässä on hajurauhasia.

Impalan elinympäristöä

Impalan suosimia elinympäristöjä ovat savannit, avoimet metsät ja ruohomaat usein lähellä vesilähdettä.

Impala-dieetti

Impala-dieetti on sekä laiduntaja että selittäjä ja käyttää ravinnokseen ruohoa, hedelmiä, pensaiden ja puiden lehtiä, versoja ja siemenpalasia. Impalat ovat aktiivisia sekä päivällä että yöllä ja ovat riippuvaisia vedestä.

Impalan käyttäytyminen

kun olosuhteet ovat ankarat kuivalla kaudella, Impalat kokoontuvat sekalaumoihin, joissa voi olla jopa 100-200 yksilöä etsimässä ravintoa. Runsaampana kosteana kautena koiraat ja naaraat erkanevat eri laumoiksi. Urokset sitten kilpailevat herruudesta reviireistä. Menestyvät urokset merkitsevät uudet reviirinsä virtsallaan ja ulosteellaan. Kun ne ovat vakiinnuttaneet reviirin, Impala-koiraat houkuttelevat naaraat sinne kieltä väläyttävillä näytöillä. Nämä signaalit vaikuttavat siihen, että naaraat ryhmittyvät toisiinsa kulkiessaan urosten läpi. Ulkomailla asuvat koiraat pakenevat tai vilauttelevat uhmakkaina omaa kieltään.

Impalat ovat erittäin nopeita ja ketteriä olentoja, jotka kykenevät hyppäämään korkealle ilmassa suorittaen näyttöjä, joita kutsutaan ”pronkingiksi” ja yli 3 metrin korkuisia korkeuksia. Hätkähdettyään koko lauma alkaa hätkähtää hämätäkseen saalistajiaan. Toisinaan impalat pakenevat tiheään kasvillisuuteen välttääkseen hyökkäyksen. Impaloita saalistavat leijonat, gepardit, leopardit, hyeenat ja villikoirat. Niilinkrokotiilit voivat jopa hyökätä niiden kimppuun veden lähellä.

Impalan lisääntyminen

Impalan pesimäkausi (tunnetaan myös nimellä kiima-aika) tapahtuu kostean kauden lopussa toukokuun tienoilla. Pesimäkausi kestää noin 3 viikkoa. Koiras Impalat tekevät ”raspimaisen” huudon lisääntymisaikana. 7 kuukauden tiineyden jälkeen syntyy yksi fawn. Naaras synnyttää syrjäisessä paikassa kaukana laumasta. Naaras pystyy lykkäämään synnytystä kuukaudella, jos olosuhteet ovat ankarat. Fawn pysyy eristyksissä muutaman viikon, kun emo palaa päivittäin imettämään sitä. Fawnit vieroitetaan 4 – 6 kuukauden iässä. Ne liittyvät tarharyhmään, kunnes ovat tarpeeksi vanhoja liittyäkseen aikuisten laumaan. Kypsyneet urokset pakotetaan pois laumasta ja lähtevät poikamiesryhmiin.

Impalat saavuttavat sukukypsyyden vuoden ikäisinä. Impalan elinikä luonnossa on jopa 15 vuotta.

Impalan suojelutaso

Impalat on luokiteltu ”Vähäriskisiksi” ja ne ovat suojelusta riippuvaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *