Impala

Impala Impala (aepyceros melampus) er en af en række antiloper, der lever på den afrikanske savanne og findes i Kenya, Uganda, Uganda, Sydafrika. Impalaer er en af de mere dominerende arter af antiloper på mange afrikanske savanner.

de har evnen til at tilpasse sig forskellige miljøer i savannerne, græsser i nogle områder og bliver brodere i andre. Mandlige impalaer er kendt som’ væddere ‘og hunner som’moderfår’. Der er 6 underarter af Impala.

Impala beskrivelse

Impalas er smidige, jævne hovdyr. Både mandlige og kvindelige impalaer er ens i farve med en rødlig/brun frakke, hvide maver, hage og hale og sorte ører. De har en karakteristisk’ M ‘ mærkning på deres bageste. Som mange andre antiloper, mandlige impalaer har lange, spidse, spiralformede horn, der kan måle 90 centimeter i længden. Kvindelige impalaer har ingen horn.

hanner Impalas måler 1,1 – 1,5 meter (3,5 – 5 fod) i længden, hunnerne er lidt kortere. Hannerne vejer 60 – 65 kg (132 – 143 pund) og står omkring 91 centimeter ved skulderen. Kvinder vejer lidt mindre ved 40-45 kg (88-99 pund) og står 86 centimeter ved skulderen. Impalas har mørke og lyse ringe omkring deres øjne. De har en sort farvet, lodret stribe på hver side af halen. Impalas har slanke, yndefulde lemmer med duftkirtler på ryggen af deres ankler.

Impala Habitat

Impalas foretrukne levesteder er savanner, åben skov og græsarealer ofte nær en vandkilde.

Impala diæt

impalaer er både græssere og broseere og lever af græs, frugter, blade fra buske og træer, skud og frøpoder. Impalas er aktive både dag og nat og er afhængige af vand.

Impala adfærd

når forholdene er barske i den tørre sæson, samles impalaer i blandede besætninger, der kan tælle i så mange som 100 – 200 individer for at søge efter mad. I løbet af den mere rigelige våde sæson vil mænd og kvinder adskille sig i forskellige besætninger. Hannerne vil derefter konkurrere om dominans over territorier. Succesfulde mænd markerer deres nye territorier med deres urin og fæces. Når de først har etableret territoriet, mandlige impalaer lokker derefter hunnerne derinde med tunge-blinkende skærme. Disse signaler har en effekt af at få hunnerne til at gruppere sig, når de passerer gennem visning af mænd. Ikke-hjemmehørende mænd flygter eller blinker deres egne tunger i trods.

Impalas er meget hurtige og smidige væsner, der er i stand til at hoppe højt i luften og udføre skærme kaldet ‘pronking’ og rydde højder større end 3 meter (10 fod) høje. Når forskrækket, en hel besætning vil begynde at pronk for at forvirre deres rovdyr. Ved lejligheder, hvor pronking ikke er effektiv, vil Impalas flygte ind i tæt vegetation for at forhindre at blive angrebet. Impalaer er byttet op af løver, geparder, leoparder, hyæner og vilde hunde. De kan endda blive angrebet af nilkrokodiller, når de er i nærheden af vand.

Impala reproduktion

Impala avlssæson (også kendt som ruttperioden) forekommer i slutningen af den våde sæson omkring maj. Avlssæsonen varer omkring 3 uger. Mandlige impalaer foretager et ‘raspy’ opkald i ynglesæsonen. Efter en svangerskabsperiode på 7 måneder fødes en enkelt Faun. Kvinden føder på et isoleret sted væk fra flokken. Kvinden er i stand til at forsinke fødslen med en ekstra måned, hvis forholdene er hårde. Brunfarven forbliver isoleret i et par uger, mens moderen vender tilbage dagligt for at pleje den. Fairies er fravænnet efter 4 – 6 måneder. De slutter sig til en børnehavegruppe, indtil de er gamle nok til at slutte sig til den voksne besætning. Modne mænd vil blive tvunget ud af flokken og vil gå ud for at deltage i bachelorgrupper.

Impalas når seksuel modenhed ved et års alder. Levetiden for en Impala er op til 15 år i naturen.

Impala bevaringsstatus

impalaer klassificeres som ‘lav risiko’ og er bevaringsafhængige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *