Impala

Impala Impala (Aepyceros melampus) je jedním z mnoha antilop, které žijí na Afrických savanách a jsou nalezeny v Keni, Zimbabwe, Uganda, Zambie, Botswana, Jižní do severní Angoly v Jižní Africe. Impaly jsou jedním z dominantnějších druhů antilop na mnoha afrických savanách.

mají schopnost přizpůsobit se různým prostředím savan, pasou se v některých oblastech a v jiných se stávají prohlížeči. Mužské impaly jsou známé jako „berani“ a ženy jako „bahnice“. Existuje 6 poddruhů impaly.

Impala Description

impaly jsou agilní kopytníci se sudou špičkou. Oba mužské a ženské Impala jsou podobné v barvě s červeno/hnědá srst, bílé břicho, bradu a ocas a černé špičaté. Na zadní straně mají charakteristické označení „M“. Stejně jako mnoho jiných antilop, samci impaly mají dlouhé, špičaté, spirálovité rohy, které mohou měřit 90 centimetrů na délku. Ženské impaly nemají rohy.

samci impaly měří na délku 1,1 – 1,5 metru (3,5 – 5 stop), samice jsou o něco kratší. Samci váží 60-65 kilogramů (132-143 liber) a stojí kolem 91 centimetrů na rameni. Samice váží o něco méně při 40-45 kilogramech (88-99 liber) a stojí 86 centimetrů na rameni. Impaly mají kolem očí tmavé a světlé kroužky. Mají černou barvu, svislý pruh na každé straně ocasu. Impaly mají štíhlé, půvabné končetiny s pachovými žlázami na zádech kotníků.

Impala Habitat

Impala preferované biotopy savany, otevřené lesy a pastviny, často v blízkosti vodního zdroje.

Impala dieta

impaly jsou jak pastviny, tak prohlížeče a živí se trávou, ovocem, listy z keřů a stromů, výhonky a semennými lusky. Impaly jsou aktivní ve dne i v noci a jsou závislé na vodě.

Impala Chování

Když podmínky jsou tvrdé v období sucha, Impala přijít spolu ve smíšených stádech, které mohou číslo v tolik jako 100 – 200 osob, k hledání potravy. Během bohatšího vlhkého období se muži a ženy rozdělí na různá stáda. Muži pak budou soutěžit o nadvládu nad územími. Úspěšní muži označují svá nová území močí a stolicí. Poté, co si stanovili území, samci Impalas pak nalákat ženy tam s jazykem blikající displeje. Tyto signály mají za následek, že se ženy spojí, když procházejí zobrazováním mužů. Muži, kteří nejsou rezidenty, prchají nebo vzdorují vlastním jazykům.

Impalas jsou velmi rychlé a hbité bytosti schopné skákat vysoko ve vzduchu, provádět zobrazí s názvem ‚pronking a zúčtování výšky větší než 3 metry (10 stop) vysoká. Když se vyděsí, celé stádo začne pronk, aby zmátlo své dravce. V případech, kdy pronking není účinný, impaly utečou do husté vegetace, aby zabránily útoku. Impaly loví lvi, gepardi, leopardi, hyeny a divocí psi. Mohou být dokonce napadeni krokodýly Nilu, když jsou blízko vody.

Impala reprodukce

Impala chovná sezóna (také známá jako období říje) se vyskytuje na konci období mokra kolem května. Období rozmnožování trvá přibližně 3 týdny. Samci Impalas během období rozmnožování volají „chraplavě“. Po gestačním období 7 měsíců se narodí jediný Kolouch. Samice rodí na izolovaném místě daleko od stáda. Žena je schopna odložit porod o další měsíc, pokud jsou podmínky drsné. Kolouch zůstane izolován několik týdnů, zatímco matka se denně vrací, aby ji ošetřovala. Fauny jsou odstaveny po 4-6 měsících. Připojují se ke skupině mateřských škol, dokud nejsou dost staří na to, aby se připojili k dospělému stádu. Vyzrálí muži budou vytlačeni ze stáda a půjdou se připojit k bakalářským skupinám.

impaly dosáhnou sexuální zralosti ve věku jednoho roku. Životnost impaly je ve volné přírodě až 15 let.

Impala Conservation Status

impaly jsou klasifikovány jako „nízké riziko“a jsou závislé na ochraně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *